Терористична атака в Бургас

Шест израелски туристи и един българин  бяха убити при нападение на летището в Бургас. Според българското Министерство на вътрешните работи, атентатор-самоубиец е извършил атаката. Израел обвини  подкрепяните от Иран бойци на Хизбула.

Атаката е станала в сряда (юли 18) на летище Бургас. Атентаторът е бил с нормален външен вид за туристите, пристигащи на летището, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той  обикалял около автобусите, които щели да закарат израелските туристи до Слънчев Бряг.

Български официални лица потвърдиха, че атентатор-самоубиец е задействал взрива. Неговата самоличност не е  потвърдена . Българските изследователи са разкрили, че атентаторът имал фалшива шофьорска книжка от Мичиган.

Междувременно реакциите от осъждане и  съчувствие продължават да се изливат  от цял свят. Министърът на външните работи Николай Младенов каза : „Аз съм  доволен да науча, че през цялата нощ имахме изявления за подкрепа от редица съюзници и партньори.  Ние призоваваме Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации да осъдят този акт, и аз се надявам, че това ще се случи днес. „

Въздушния транспорт на ранените израелци е осигурен с израелски самолети, българския правителствен самолет и медицински екипи. Израелските власти си сътрудничат с българските си колеги в съвместно разследване, което е в ход от взрива.

Публикувано в : Новини | Етикети : , , , , ,

Няма коментари

Отговорете